Terttu Ollikainen
ikoneja

klikkaa kuvaa nähdäksesi seuraavan

AJANKOHTAISTA

Tertu Ollikainen - ikonit
Terttu Ollikainen, omaa sukuaan Halttunen, syntyi vuonna 1941 Kangasniemellä, Äkryn kylässä.

Jo oppikouluaikana piirtämisen innostus oli niin kova, että "koulukirjani sivun reunat oli kuvitettu Jumalanäidillä ja Kristuslapsella". Ensimmäiset öljyvärit Terttu sai ollessaan neljännellä luokalla.

Opiskelun ja perheen perustamisen aikana maalaaminen jäi taka-alalle mutta uusi innostus syttyi 1980-luvulla, kun silloin 70-vuotias Tertun äiti aloitti öljyvärimaalauksen. Pian kävi kuitenkin niin, että äiti lopetti maalaamisen ja sanoi Tertulle: "Nyt ei minun tarvitsekaan enää maalata, kun sinä aloitit."

 Eläkkeelle jäätyään Terttu Ollikainen aloitti ikonimaalauksen Heinolassa kansalaisopiston ikoniryhmässä vuonna 2001 ja opiskeli myös Valamon luostarin ikonimaaluskursseilla. Ikonimaalaus on antanut uuden ulottuvuuden hänen eläkevuosilleen ja rikastuttanut niitä monella tavalla. "Koen ikonimaalauksen miltei meditaationa. Maalaaminen antaa itselleni iloa ja rauhaa - sitä toivon myös näyttelyssä kävijöille."


Terttu Ollikaisen seuraava ikoninäyttely

12-19.7.2015 klo 12.00-18.00
Tervaniemen tupa Kangasniemen kirkonkylä
Kangasniemen kirkonkylä

Terttu Ollikaisen seuraava ikoninäyttely

Ikoninäyttely kuuluu Kangasniemen kirkon 200-vuotisjuhlavuoden tapahtumiin, joista saat tietoa tästä.


Heinäkuussa 2011 Terttu Ollikainen piti menestyksekkään ikoninäyttelyn Heinolassa. Näyttelypaikkana oli Villa Festén, viehättävä puutalo torneineen Maaherrankadulla.

Pyhä Jumalan äiti 2006
Pyhä Jumalan äiti 2006


Vuonna 1902 valmistuneen talon rakennutti Adéle Maria Festén, Heinolan seminaarin ensimmäiseen opettajakuntaan kuulunut piirustuksen ja käsityön opettaja, joka testamenttasi sen puutarhatontteineen Suomen lähetysseuralle ja Heinolan seurakunnalle.

Vuonna 1902 valmistuneen talon rakennutti Adéle Maria Festén, Heinolan seminaarin ensimmäiseen opettajakuntaan kuulunut piirustuksen ja käsityön opettaja, joka testamenttasi sen puutarhatontteineen Suomen lähetysseuralle ja Heinolan seurakunnalle. Testamentin mukaan talon tuli toimia Festénin taiteen näyttelytilana, ja näin tapahtuikin vuosina 1933–1949. Jälkimmäisenä vuonna Heinolan seurakunta lunasti talon Suomen lähetysseuralta kokonaan itselleen. Vuosien saatossa se on ehtinyt olla monenlaisessa seurakunnallisessa käytössä kuten toimistotilana, Pikku pappilana sekä nuorisotoimen ja päiväkerhotoiminnan tyyssijana. Vuonna 1996 seurakunta toteutti vanhaa kunnioittaen lähes kahden miljoonan markan korjauksen ja teki näin merkittävän kulttuuriteon pelastamalla yhden Heinolan harvoista säilyneistä historiallisesti arvokkaista puutaloista. Etenkin nuoriso tuntee talon myös Mahiksena, sijaintipaikan mukaisesti.



Heinäkuussa 2006 oli Kangasniemen Tervaniementuvassa tilaisuus tutustua Terttu Ollikaisen ikoneihin. Samassa näyttelyssä oli esillä myös hänen sisarensa Eila Pölkin pitsitöitä. Pitsejä ja ikoneja -näyttely saavutti mainion yleisömenestyksen: viikon aikana vieraskirjaan kirjoitti nimensä 362 kävijää.